Forum matematyczno-informatyczne
Mam takie zadania, których niestety nie umiem rozwiązać, może kto pomoże?
zad 1)
A= A^T q(A) = {-1 , 0, 3, 9}
x_(n+1) = x_n- - ł(b - (I + A^2)x_n )
a) Podać ł dla których xn jest zbieżne, policzyć granice x_n (w sensie A i b)
b)Podać ł(opt) dla którego zbieżność będzie najszybsza w ||*||2
zad 2)
(zbadać? wykazać?) zbieżność metodu Gaussa-Seidela
A= L + D + U
x_(n+1) = x_n - (D+L)^(-1) (Ax_n -b)
pokazać zbieżność w ||*||inf
q(A) to jest spektrum macierzy A?
Pomyśl czy nie da się sprowadzić tej iteracji (popraw mnie jeśli ją źle napiszę):
Do postaci
Wtedy może dałoby się znaleźć wartości własne macierzy B w zależności od \kappa?
Napisz co Ci wyjdzie
No ok, pewnie zaraz się tym zajmę,a póki co mała poprawka do drugiego zadania.
No dobra, wiec mam coś takiego:
xn+1 = Bxn + c
gdzie B= -U(D+L)-1 c=(D+L)-1
i co? teraz muszę sprawdzić kiedy zachdzi:
||-U(D+L)-1|| inf < 1 ?
Ja nawet nie wiem co mam robić
to mieliśmy (z poprzedniego forum), no więc trzeba to udowodnić przy założeniach że macierz jest dominująca diagonalnie, czyli
Ok mam 3 pytania:
1) Skąd to wynika z Tw Jordana?
2) Czy zachodzi ||A||2 = max z |λk| ?
3) Normy są równoważne, czyli jak ||A||2 < 1 to każda inna też?
3) Na pewno nie zachodzi to dla wektorów, więc dla macierzy też raczej nie. Dla wektorów, dla ustalenia uwagi z R^2, weźmy punkt x = (sqrt(2)/2, sqrt(2)/2). ||x||_2 = 1, ale ||x||_1 = sqrt(2). Koniec kontrprzykładu
2) Nie wiem, ale podobno zachodzi . Skąd - nie pytaj
1) Twierdzenie Jordana mówi o istnieniu rozkładu , gdzie \Lambda jest postaci Jordana (ale dla B^T = B jest diagonalna z wartościami własnymi B na diagonali, przypadek kiedy nie jest diagonalna jest trochę trudniejszy, ale też działa - mieliśmy taką pracę domową).
Niech \alpha będzie rozwiązaniem równania x = Bx + f. Stąd:
Odejmując stronami mamy, że jeżeli e_k to błąd na k-tym kroku, to e_(k+1) = Be_k.
Rozwijamy rekurencję dostając e_k = B^k * e_0. No ale z tw. Jordana mamy, że . Chcemy, żeby B^k * e_k zbiegało do 0, ale e_0 jest dowolne (zależy od wyboru x_0), więc potrzebujemy, żeby to B^k -> 0 z k -> \infty. Na diagonali \Lambda^k są wartości własne podniesione do k-tej potęgi, więc żeby B^k -> 0, musi być, że każda wartość własna jest mniejsza od jedynki.
Uff.
http://www.mimuw.edu.pl/~przykry/mn/mn- … n-2007.pdf
Zadanie 1. a)
Jak pokazać jak szybko takie cudo zbiega?
Ok odnośnie moich zadanek, w zad 1) dostałem coś takiego:
a)
znamy własności własne A są to -1,0,3,9 wartości własne A^2 to kwadraty 1 0 9 81 (bo A^T=A więc A=QDQ^T A^2 = QD^2Q^T
gdzie D macierz diagonalna z wartościami własnymi), potem mnożymy to przez \tau i dodajemy (1 + \tau) i otrzymujemy:
promień spektralny macierzy B = 1 + 82*\tau (B <- macierz iteracyjna) no i on co do modułu musi być mniejszy od jedności więc
hmm?
Ale co to jest granica w sensie b i A to ja nie wiem ;/
b) Nie wiem gdzieś wyczytałem, że "promień spektralny jest pewną asymptotyczną miarą efektywności metody iteracyjnej" , zatem minimalizujemy go:
mamy takie wartości własne macierzy B |1+2\tau| , |1+\tau| , |1+10\tau| , |1+82\tau| no i minimum z maxa wartości tych funkcji wyszło mi dla |1+\tau| = |1+82\tau| co jest :
tylko po co w treści coś o normie drugiej mówią? ;/
Jakiś brzydki ten wynik, no ale nie widzę błędów na pierwszy rzut oka. Testy robiłeś?
Co do normy, w której mierzymy zbieżność, to kto mi poda kontrprzykład na:
? Jeśli to prawda, to chyba zbieżność można mierzyć w dowolnej normie i wyjdzie na to samo?
Edit: po zastanowieniu się - z tego co powyżej, nawet jeżeli to prawda, to raczej nie wynika od razu ze szybkość zbieżności można mierzyć w którejkolwiek normie.
Jakby kogoś interesowało, rozwiązanie mojego zadania drugiego, to jest ono tu:
http://www.maths.lancs.ac.uk/~gilbert/m306b/node18.html
Rozwiązanie kolokwium z grupy Szczepana, proszę skrytykować jak coś źle (w szczególności jak źle zapamiętałem zadanie)
Oszacować rząd zbieżności metody Newtona w pobliżu pi/2 dla funkcji:
a) cos x
b) sin x - 1 (1 - sin x wygląda mniej więcej tak samo, więc nawet jak się pomyliłem co do treści to powinno być dobrze)
Będziemy iterację Newtona traktować jako iterację Banacha
, gdzie
.
Mamy oczywiście Fi(pi/2) = pi/2, bo pi/2 jest miejscem zerowym obu funkcji. Ale:
Ad a)
Uwierzcie na słowo, że Fi'''(x) nie równa się zero.
No i teraz wytaczamy na tę muchę artylerię w postaci Wniosku z Twierdzenia Banacha o Kontrakcji (wykład 2., strona 16 mojego zeszytu i pewnie jeszcze gdzieś). Jeżeli Fi'(x*) = Fi''(x*) = 0, to iteracja jest zbieżna z wykładnikiem co najmniej 3.
Ad b)
Można Wnioskiem, ale to "co najmniej" psuje obraz. Więc z wniosku z wniosku, który mam na stronie następnej zeszytu, a który mówi że jeżeli x* jest izolowanym m-krotnym miejscem zerowym f, czyli
0 = f(x*) = f'(x*) = ... = f^(m-1)(x*), to iteracja Newtona jest zbieżna tylko liniowo ze stałą (1 - 1/m), wynika, że zbieżność jest liniowa ze stałą 1/2 (lipnie).
Ujdzie?
Oo, sympatycznie zrobione ;] Muszę sobię te wnioski spamiętać ;]
http://students.mimuw.edu.pl/~wl248271/ … 2005.11.16(1).gif
http://students.mimuw.edu.pl/~wl248271/ … 2005.11.16(2).gif
tutaj fajne zadanka. Tym drugim może ktoś chce się zająć. Wydaje mi się, że schemat Hornera nie jest tu najlepszy.. ale nie mam tu pomysłów
Czy węzły Czebyszewa pojawiły się na zajęciach?
(spojrzenie na definicję na http://wazniak.mimuw.edu.pl/index.php?title=MN09 wtłacza w mą głowę myśl, że nie było oraz że lepiej trzymać się od tego z daleka)
Edit: nie jest takie straszne, a nawet jest logiczne - chcemy zagęścić na końcach, więc bierzemy cosinus, bo na końcach przedziału [0, pi] wolno się zmienia. Ale dowód pominę do przeczytania na kiedy indziej
W pierwszym - wydaje mnie się - jest błąd. Nie znajdziesz takiej funkcji liniowej, bo musiałaby mieć na jednym końcu przedziału pochodną dodatnią, na drugim ujemną. QED.
W drugim obejrzyj
http://wazniak.mimuw.edu.pl/index.php?t … 5.9B.C4.87
- dowód twierdzenia o błędzie interpolacji dla splajnu chyba liniowego, i sprobuj przez analogie